تبلیغات در اصطلاح یعنی پیامی که به مخاطب میرسانید تا توجهش را به ایده، محصول، خدمت یا شرکتتان جلب کنید. این پیام در واقع یک فراخوان یا call to action عمومی است که قرار است در چند دقیقه (یا حتی چند ثانیه) مخاطب را مجاب کند که با این محصول تجربه بهتری خواهد داشت.
اما در تعریفی جامعتر و دقیق تر از تبلیغات میخوانیم که:
تبلیغات یعنی ابلاغ یک پیام از طریق یک رسانه به گروهی معین، با صرف هزینه و در یک رابطه غیر شخصی.
ابلاغ یک پیام: ممکن است تجاری (مثلا محصول من را بخر، با برند من آشنا شو و…)، سیاسی (از حزب الف دفاع کنید، در انتخابات شرکت کنید و…)، فرهنگی (شهر ما خانه ماست، بین خطوط برانید و…) و یا در دستههای دیگر باشد.
از طریق یک رسانه: تلوزیون، یک کانال پربازدید تلگرام، وب سایتهای پرمخاطب، جشن ها، نمایشگاهها و… که خود بر دو نوع ATL و BTL است.
به گروهی معین: با چه سنی، چه جنسیتی، چه سطح درآمدی، در کدام شهر یا کشوری و…
با صرف هزینه: تبلیغات هزینه دارد و غالباً زیاد است!
در یک رابطه غیر شخصی: این که من در چشمان شما نگاه کنم و بگویم “نوشابه کوکا کولا خوب است و حتما استفاده کن! ” تبلیغ نیست! بلکه نوع دیگری از ترویج است.
از نظر علم تبلیغات، پیام باید در یک رابطه غیر شخصی باشد؛ مثلا تبلیغ در بیلبورد یا یک کانال پربازدید تلگرام در یک رابطه غیر شخصیست، اما تماس تلفنی با مشتریان بالقوه این طور نیست!
هر کدام از این ۵ مورد را که حذف کنید، کار شما دیگر “تبلیغات” نیست.
اهمیت تبلیغات
امروزه تقریبا صاحبان مشاغل تبلیغات را جز رکن اصلی کسب و کار خود پذیرفته اند و از اهمیت تبلیغات بر افزایش فروش و افزایش مشتری، غافل نیستند.
قدرت تبلیغات به قدری نمایان است که اکثر شرکت های بزرگ که اهمیت این موضوع مهم را میدانند سالانه هزینه هایی را برای تبلیغات اختصاص میدهند.
اکثر شرکتها یا فروشگاهها بزرگ بخشی را اختصاص به بازاریابی و تبلیغات داده اند تا از طریق تبلیغات بتوانند محصولاتشان را به مردم معرفی کنند و باعث افزایش مشتری و در نهایت افزایش فروش را به همراه داشته باشند و از این طریق برندشان نیز به مردم معرفی میشود و برای شرکت خود اعتبار کسب میکنند که این خود میتواند یک امتیاز نسبت به رقبا باشد.
بهترین راهی که میتوانید با مشتری ارتباط برقرار کنید تبلیغات است. تبلیغات این امکان را برای مشتری فراهم میکند تادر میان انبوهی از محصولات فیک و تقلبی با مارک و محصولات مفید و با کیفیت شما آشنا شود و با ذهنی باز و آگاه به انتخاب بهترینها بپردازد.
برنامه ریزی برای تبلیغات
همیشه یادتان باشد که قبل از هر اقدام عملی در تبلیغات باید این ۶ پرسش مهم را از خودتان بپرسید و بر اساس جوابهای آن برای تبلیغاتتان برنامه بریزید.
این شش پرسش به عنوان مدل ۶W، یکی از رایجترین و معروف ترین متدها در برنامهریزی اولیه برای تبلیغات است:
مخاطب من چه کسی ست؟ (Who)
مخاطب من کجاست؟ (Where)
چه پیامی را باید به او انتقال دهم؟ (What)
چرا باید این پیام را به او انتقال بدهم؟ (Why)
از طریق کدام رسانه باید به او پیام بدهم؟ (Which)
چه وقت باید با او ارتباط برقرار کنم؟ (When)
انواع تبلیغات
تبلیغات را بر اساس کانال ارتباطی (بستر ارائه تبلیغات) و یا پیامی که منتقل می کند، می توان دسته بندی کرد:
انواع تبلیغات براساس کانال های ارتباطی (بستر تعامل با مخاطب، Medium)
تبلیغات چاپی: Print Advertising
تبلیغات رسانه ای: Broadcast Advertising
تبلیغات محیطی : Outdoor Advertising
تبلیغات دیجیتالی: Digital Advertising
تبلیغات ادغامی /همکار Product /Brand Integration : (معرفی و استفاده از برند یا محصولی در حین نمایش یا ارائه برندی دیگر، مثل ( Product placement
تبلیغات تلفنی: Phone Advertising
اصول تبلیغات
بعضی از مفاهیم کلیدی بازاریابی را که در حال حاضر در تبلیغات هم استفاده میشوند، به چند دسته تقسیم میکنیم:
۱-استراتژی
یک استراتژیِ تبلیغاتی را میتوان بهعنوان یک طرح برای کمک به فروش محصول، شناساندن برند و… به مصرفکنندگان، تعریف کرد. هر شرکتی برنامه استراتژیک منحصربهفرد خودش را دارد؛ به همان تعداد که محصولاتی برای تبلیغ وجود دارد، به همان تعداد هم استراتژی تبلیغاتی وجود دارد.
یکی از مهمترین اقدامات در برنامهریزی استراتژیک برای تبلیغ؛ تعیین اهداف و چشمانداز برای آن است. تعیین اهداف، جایگاه بسیار مهمی در برنامهریزی استراتژیک دارد؛ زیرا درنهایت لازم است که با سنجش میزان دستیابی به اهداف، میزان موفقیت در آن تبلیغ را ارزیابی کرد. در برنامهریزی استراتژیک برای یک کمپین تبلیغاتی، باید جهت و محدوده کاریمان را در ابتدا برای کل مدتزمان تبلیغ مشخص کنیم تا به چشمانداز و هدف تعیینشده برسیم. این یکی از اصول تبلیغات موثر و موفق است.
۲- پیام
در تبلیغ، پیام باید بهگونهای منتقل شود که مبتنی بر بینش مصرفکنندهها باشد. در این زمینه خلاقیت و هنرمندی لازم است تا پیام بهگونهای تأثیرگذار به مخاطب منتقل شود. پیامهای تبلیغ ممکن است شامل موارد گوناگونی شود ازجمله طنز، درام، تصاویر جالبتوجه، شعار و متن جذاب یا پیامهایی که احساسات انسان را تحریک کند (مثل پیامهایی که حاوی ترس و تحریک اضطراب افراد هستند و یا موارد دیگر تا افراد را به خرید ترغیب کند).
۳- رسانه
رسانه نقش پررنگی در تبلیغ دارد. چون درنهایت ما کل محصول را از طریق تبلیغ و تبلیغ را از طریق رسانه به مخاطب منتقل میکنیم. شما در رساندن پیام تبلیغاتی خود باید رسانه یا رسانههایی را برای انتقال پیام خود انتخاب کنید.
باید سعی شود تا تبلیغ با نیازها، خواستهها، طبقه اقتصادی و اجتماعی و… مخاطبانِ رسانهای که انتخاب کردهایم تطبیق داشته باشد؛ یا به سراغ رسانههایی برویم که مخاطبانش، مشتریهای بازار هدف ما باشد یا ویژگیهایی مانند مشتریهای بازار هدف ما داشته باشند.
۴- ارزیابی
یکی از مهمترین قسمتهای هر روندی ارزیابی آن روند است. در پایانِ تبلیغ و بعد از گذشت مدتی باید اثربخشی آن، چه ازنظر کمّی و چه ازنظر کیفی بررسی شود. در ارزیابی باید تشخیص داده شود که تا چه اندازه به اهداف تعیینشده در بخش استراتژی رسیدهایم و چه اندازه تبلیغ اثربخش داشتهایم.
روانشناسی در تبلیغات چیست ؟
تأثیری که هر تبلیغ روی افراد میگذارد عمدتاً به دلیل جنبههای روانشناسانه آن است. همانطور که قبلاً هم از این تعریف استفاده کردیم؛ در تبلیغ موفق، هدف فروش کالا بهواسطه تحت تأثیر قرار دادن افراد است.
در روانشناسیِ تبلیغ، هدف، استفاده از تکنیکهای روانشناسی برای تحت تأثیر قرار دادن آنهاست. در این راستا کاری که باید انجام شود؛ شناخت دقیق ذهن و سلیقه مخاطبان است تا با استفاده از این جنبهها تبلیغ خود را جلو ببریم و افراد را مسحور تبلیغ و محصول خود کنیم.
در جهتِ پیش بردن روانشناسی تبلیغ، کاری که در ابتدا باید انجام شود شناختن افراد مختلف از جنبه روانشناسی است. بعد از شناختن انواع مختلف سلیقهها و ذهنها، زمان آن فرامیرسد تا با چگونگی مسحور کردن هرکدام از افراد آشنا شویم و آنها را به کار ببریم.
کمپینهای تبلیغاتی
در تعریفی از کمپینهای تبلیغاتی، میتوان گفت این کمپینها مجموعهای از استراتژیهای طراحیشده در جهت افزایش آگاهی مشتری از برند، فروش و ارتباطات در یک بازار خاص است که در رسانههای مختلف اجرا میشود.
ممکن است بسیاری از کارفرمایان و صاحبان کسبوکار فکر کنند که طراحی یک کمپین تبلیغاتی کار بسیار راحتی است، اما این دسته از افراد در اشتباهاند؛ برای ایجاد یک کمپین تبلیغاتیِ مؤثر، لازم است که از ابتدای کار، مرحلهبهمرحله طراحی و سازماندهی انجام شود.
پارامترهای مختلف در طراحی کمپین
برای طراحی یک کمپین خوب و مؤثر، لازم است که عوامل مختلفی در سازمان دستبهدست هم دهند تا بتوان کارها را سازماندهی کرد و به اهداف کمپین رسید. تولید کمپینهای تبلیغاتیِ مؤثر نیاز به تلاش مشترک مدیر حسابداری، برنامهریز حساب، افراد خلاق، یک مدیر رسانه و همکاری سایر بخشهای سازمان است.
یکی از مهمترین اهداف شرکت تبلیغاتی در طراحی یک کمپین این است که بتوانند در میان رقبای خود حرف اول را بزنند. هرکدام از شرکتها و برندها در طراحی کمپین و با مشخص کردن اهداف مختلف، سعی در رسیدن به این هدف، یعنی برجسته شدن در میان رقبا را دارند.
در طراحی یک استراتژی برای کمپین باید پارامترهای زیر را لحاظ کنیم:
اهداف
تعیین رسانه
شعار
تکرار و پیگیری
تثبیت جایگاه محصول
تعیین مدتزمان کمپین
1 دیدگاه
پینگ کردن: تبلیغات محیطی - بیلبورد تبلیغاتی مازندران|تبلیغات محیطی مازندران